Вязані фрукти спицями та гачком покроково: 135 фото зі схемами для початківців та підбіркою простих майстер-класів для дітей та дорослих

В’язані фрукти та овочі гачком з плюшевої пряжі. Посібник з докладним описом та застосуванням техніки амігурумі

Один із нових трендів, який набув популярності зовсім недавно, завдяки майстерності креативних умілиць. В його основі закладено принцип — зробити будинок красивішим за допомогою оригінальних прикрас, ні чим іншим, як плодами фруктів та овочів, виготовленими самостійно.

Варіантів безліч. Для одних цікавіше виконати кошик, наповнивши його потім різними «літніми атрибутами». Чудова прикраса для кухні. Інші вважають за краще створити оригінальне панно, яке може стати елементом декору спальні або вітальні.
















Третім набагато цікавіше порадувати дітлахів, дозволивши їм грати з такими іграшками, які мало хто має вдома.

Технологія створення загалом ідентична для всіх цих варіантів, так що розібравшись з нею, можна самостійно зробити дуже незвичайні роботи, які в будь-якому випадку урізноманітнюють звичну домашню обстановку.












З чого почати в’язати овочі та фрукти

Практично будь-який творчий процес починається зазвичай із певної підготовки до того, як братися за вивчення докладних інструкцій. Насамперед, виконання подібних «фруктів», поряд із «овочами» пов’язане із застосуванням пряжі, яка в невеликих кількостях залишилася після виконання інших виробів.

Виробники на сьогоднішній день ввели у продаж мотки зовсім невеликих розмірів, які теж будуть зручними для творчої роботи.

  • В основному майстрині із ґрунтовним стажем рекомендують акрилову пряжу. Шерсть розумніше використовуватиме в інших цілях. Якщо іграшка призначена для дитини, варто передбачливо обзавестися дитячими видами пряжі.
  • Для в’язання можна користуватися спицями, а можна творити за допомогою гачка. Залежить від особистих уподобань.Єдине на чому сходяться майстрині, що інструменти з металу вважаються для роботи зручнішими.








З огляду на те, що в’язання потрібно виконувати щільно, варто підбирати діаметр, що відповідає товщині пряжі.

Особливості початку процесу

Умілиці з великим досвідом виконання такого плану речей віддають переважно гачку, завдяки якому можна непомітно додавати або зменшувати петельки. Як фрукти, так і овочі завдяки мініатюрним розмірам. Виконуються зазвичай із застосуванням техніки амігурумі.








Інструкція для початківців:

  • Береться підготовлена ​​нитка;
  • Її необхідно обмотати навколо олівця;
  • Щоб не упустити петельку, знімати її потрібно дуже акуратно;
  • Просуваючись по колу, проводиться обв’язка;
  • Робляться без накидів стовпчики, яких має бути шість;
  • Залишається з’єднати дві петельки в одну-першу та остаточну;
  • витягується кінець від нитки.










Тим, кому не дуже зручно займатися гачком, можна запропонувати чимало цікавих варіантів, які завжди можна виконати за допомогою спиць. Вони повинні бути невеликою довжиною, тому що кількість петель на них буде незначною. В’язання зазвичай рухається по колу з необхідними зменшеннями поряд з додатками.











В’язана малина

Мало знайдеться людей, які не люблять таку смачну ягоду, ось чому в’язаний варіант буде доречний у будь-якому будинку, а оригінальності додасть вміння та старання рукоділки.

Тільки ось для того, щоб її виконати знадобиться не одна пряжа, а два кольори – блідо-рожевого поряд з насиченим яскравим малиновим.





Після набору петельок, перший ряд має бути пров’язаний без будь-яких змін. Для другого загальна кількість петельок збільшується рівно вдвічі. Для третього необхідно зробити три додатки, а для четвертого – п’ять. Для двох наступних рядів додатків не потрібно.

  • Малинка має набити. Петлі в наступних рядах із сьомого по дев’ятий петлі необхідно скоротити так, щоб їх залишилося не п’ять, а чотири.
  • Ниточка обривається і простягається крізь усі петельки, що залишилися. Далі для краси можна буде додати хвостик разом із зеленою шапочкою.
  • Зробивши кілька таких ягідок, їх доречно буде скріпити однією гілочкою у вигляді зв’язаного ланцюжка. Для пружності в неї вставляється дротик.

В’язаний мандарин

Починати варто з нескладних плодів. Після того, як технологія стане зрозумілою, можна приступати до більш складних варіантів. Мандарин – плід, який якраз ідеально для цього підходить.

Освоївши його, можна буде далі зайнятися апельсином або грейпфрутом, виноградом або яблуком, вив’язати чудовий помідор із вигадливою плодовою ніжкою. Його набивають, а потім у місці, де розташовується зелена частина, нитка закріплюється.








Яблуко належить в’язати також, за винятком моменту завершення. Тут листочок разом із гілочкою пришивається, причому голка простягається через центральну частину, після чого трохи підтягується, потім закріплюється. В кінці кінчик від нитки ховається.

  1. Мандарин, за аналогією з іншими плодами, в’яжеться спочатку з невеликої кількості набраних петельок.
  2. У процесі руху по колу проводяться необхідні доповнення петельок. Можна уникнути схем.
  3. Головне, щоб плід вийшов пропорційним розмірам.
  4. Гачком для цього потрібно вив’язати пару стовпчиків з місця розташування останньої петельки попереднього ряду. На око визначається кількість надбавок.

Якщо у процесі беруть участь спиці, то петлі додатково вив’язуються із присутніх у поточному ряду. Виріб в’яжеться практично до кінця, після чого його потрібно набити та завершити. У результаті додається листочок разом із гілочкою.

В’язана груша

Кольори таких плодів можуть бути не тільки жовтими, а й зеленими та червоними. Ось чому й пряжа потрібна буде різних кольорів. За формою можна взяти за одну основу.

  • Після того, як набір петель виконано, потрібно сформувати рівне коло, пров’язавши для цього п’ять рядів.
  • Шостий в’яжеться таким самим способом, а в наступному треба буде додати петлі в кількості від трьох до п’яти.
  • Далі знову йдуть просто п’ять рядів або більше до семи. За три наступні ряди петлі зменшуються рівно наполовину.

Шість рядів в’яжуться прямо. Після чого проводиться набивання.






Тепер петлі треба скорочувати за схемою чотири – дві – дві. Нитка обривається і зашпаровується через всі петельки. Готовий плід прикрашається гілкою, на якій красується листочок.









Фото в’язаних фруктів та овочів