Види та розміри бісеру
При в’язанні джгутів з бісеру використовують круглий або циліндричний (японський) бісер, набагато рідше за рубку.
- Розмір бісеру відрізняється за номерами: 15/0, 13/0, 11/0, 10/0, 8/0, 6/0
- Чим більше число, тим дрібніший бісер. Чеський бісер для в’язання використовують розміри 10/0, 11/0, японський – 11/0, 15/0.
Для в’язальниць-початківців рекомендується використовувати чеський бісер розміру 10/0.
Використовувані матеріали та інструменти
Для того, щоб почати в’язати з бісеру, знадобиться:
- Бісер. Рекомендується чеська 10/0, але можна вибирати і 11/0, і японську. Кількість бісеру та колірна гама залежать від схеми та розміру запланованого джгута.
- Нитки для в’язання. З досвідом кожна майстриня зупиняє свій вибір, як правило, на 1-2 видах ниток. Для початку можна спробувати Yarn Art Canarias, швейні нитки 100ЛЛ фабрики Кірова, Мереживниця фабрики Кірова, Micron 20s/3. Колір нитки найкраще підбирати в тон бісеру. Якщо у виробі кілька кольорів бісеру, то нитка краще підібрати під основний (фоновий) колір бісеру.
- Гачок. У всіх майстринь різна щільність в’язання. І навіть про однаковий розмір бісеру і однакові нитки результат у різних майстринь може відрізнятися. Тому з досвідом розмір гачка теж буде підібраний досвідченим шляхом. Спочатку рекомендується гачок розміру 0,8-1,0.
- Найтонша бісерна голка
- Нитки для вишивання бісером
- Фурнітура: ковпачки, піни, кільця, застібки…
Тонка бісерна голка потрібна для того, щоб набрати бісер на робочу нитку. З нитки для вишивання рекомендується зробити перехідник для набору бісеру.
Річ у тому, що робоча нитка в два складення та на вушці хоч і тонкої бісерної голки дають досить великий обсяг, щоб бісерина пройшла без проблем. Тому майстрині вдаються до такої хитрощі як перехідник.
Для цього потрібно:
- Взяти нитку для вишивання бісером та відрізати 45-50 см.
- Скласти нитку навпіл і обидва кінці вдягнути у вушко бісерної голки.
- Підтягнути нитку. На іншому кінці утворилася петля. У неї просмикне кінчик робочої нитки, на яку набиратиметься бісер. Підтягти робочу нитку на 10-15 см. Перехідник готовий!