Карвінг із фруктів та овочів для початківців: покроковий майстер-клас, як зробити красиву нарізку із овочів із фруктами (115 фото)

Карвінг із фруктів та овочів для початківців: урок фігурного різання та створення оригінальних прикрас для святкового столу

Карвінг – це декоративне різьблення красивих візерунків із фруктів та овочів. Мистецтво зародилося в сьомому столітті в Китаї та набуло розвитку в Японії та інших країнах Азії. Тайланд вважається лідером у галузі карвінгу.

Спочатку вироби майстрів різьблення прикрашали лише столи імператора та його двору, але поступово мистецтво почало поширюватися серед простих людей. Згодом карвінг зацікавив і європейців, але спочатку він був таким популярним, як у Азії. Можливо, причина цього — різниця між азійською та європейською кухнею.

У першій переважає рослинна їжа, і кухарі прагнуть надати їй різноманітності. Карвінг з овочів та фруктів успішно впорався з таким завданням. Європейська кухня досить різноманітна, і не було потреби в прикрашанні страв.

Але з відкриттям великої кількості ресторанів виникла потреба у гарному сервіруванні столу. І тоді згадали про азіатське мистецтво та почали активно вивчати та поширювати його. З того часу карвінг став дуже популярним у Європі.

Підготовка фруктів

Для різьблення використовуються свіжі овочі та фрукти правильної форми.

У роботі необхідно дотримуватися певного порядку:

  • Ретельно помийте плоди;
  • Якщо вони зав’яли, то ненадовго покладіть їх у холодну воду;
  • Зберігайте готові вироби в прохолодному місці;
  • Під час роботи використовуйте фрукти та овочі кімнатної температури;
  • Вирізані форми збризкайте водою з пульверизатора, накрийте харчовою фольгою і зберігайте в холодильнику від трьох до п’яти днів;
  • Щоб яблука та груші не потемніли, збризкайте їх лимоном і накрийте фольгою;

Складні композиції можна скріплювати желатином.








Основні правила карвінгу

Перш ніж починати вчитися різьблення, потрібно познайомитися з основними принципами цього цікавого мистецтва.

  • Навчання краще починати зі створення візерунків із великих фруктів та овочів, на яких легко робити рівні розрізи. Для цього підійде гарбуз, диня, кавун.
  • Для нарізки використовують недозрілі фрукти, тому що у них більш щільна м’якоть.
  • Якщо ви хочете зробити міцні прикраси, вибирайте буряк, кабачок або редис.Однак різьблення на твердих овочах потребує трохи більше практики.
  • Не замочуйте коренеплоди надовго у воді, тому що вони стають твердими та їх важче різати.
  • М’які овочі, такі як помідори, перець чилі або цибуля, належать до складних і тому потребують великого досвіду. Не працюйте з ними на початкових етапах навчання.
  • Буряк треба зволожувати під час роботи, щоб він не змінював колір.
  • Для того, щоб яблука не темніли, їх збризкують водою з лимонним соком.
  • Мастеру-початківцю необхідно придбати відповідні інструменти для різьблення, за допомогою яких можна вирізати навіть найскладніші візерунки.

Інструменти карвінгу

Без професійних інструментів неможливо вирізати складні композиції кольорів, портрети, написи із фруктів та овочів. І навіть майстру-початківцю потрібен набір ножів для карвінгу.

У тайському різьбленні для кожної операції призначений певний інструмент:

  • Універсальним ножем чистять плоди;
  • Серповидний ніж призначений для роботи з великими овочами та фруктами;
  • Тайським ножем вирізають дрібні візерунки;
  • Овальним ножем роблять візерунки округлої форми;
  • Карбовочним V-подібним ножем вирізають листя та пелюстки;
  • Ніжниці призначені для роботи на плоских поверхнях;
  • Закругленою ложкою-нуазеткою виймають м’якоть;
  • Ніж для каннелювання з отвором використовується для нарізування борозенок.









Дослідні майстри різьблення зазвичай користуються й іншими додатковими інструментами. Маючи всі потрібні інструменти, можна приступати до творчості. Розглянемо виконання простих виробів з овочів для майстрів-початківців покроково.


Хризантема з пекінської капусти

  1. Обріжте верхівку качана пекінської капусти.
  2. Видалить незакріплену частину аркушів.
  3. Наріжте капусту борозенками різної довжини від краю до центру, використовуючи ніж для каннелювання з прорізом.
  4. У міру наближення до центру капусти скоротите довжину пелюсток і сформуйте хризантему.
  5. Готову квітку опустіть у крижану воду, щоб тонкі зрізи красиво закрутилися і квітка набула витонченої форми.
  6. Листя хризантеми можна зробити з огірка.

Роза з картоплі

  1. Почистіть картопля рівної округлої форми.
  2. На одному клубні вийде 3 яруси пелюсток. Останній ряд буде трохи меншим за попередні
  3. Тайським ножем виріжте перші три пелюстки першого ряду біля основи бульби.
  4. Після першого ряду сформуйте такий же валик другого ярусу.
  5. На ньому також потрібно вирізати три пелюстки.
  6. Розташуйте їх так, щоб вони опинилися в середині пелюсток попереднього ряду.
  7. Зробіть ще один валик меншого розміру.
  8. І також сформуйте три невеликі пелюстки.
  9. Виріжте центр троянди.









Лілія з огірка

  1. Відріжте шматок огірка довжиною 5-7 см.
  2. Овальним ножем із прорізами нарізайте огірок по всій довжині, але не до кінця.
  3. Наріжте всі пелюстки по колу.
  4. Кількість рядів залежить від товщини огірка.
  5. Очистіть серцевину огірка і покладіть у неї шматочок моркви.
  6. Вмочіть огірок у крижану воду, щоб листочки квітки красиво розкрилися.
  7. Готову лілію скріпіть шпажкою або зубочисткою.

Кошик із фруктами з кавуна

  1. Виміряйте кавун лінійкою та прокресліть лінію середини ножем.
  2. На папері намалюйте фігурну ручку.
  3. Виріжте ручку з паперу.
  4. Прикладіть ручку до кавуна і окресліть контури ножем.
  5. Виріжте ручку майбутнього кошика ножем.
  6. Сформуйте у кошику фігурний край.
  7. Видалить м’якоть ложкою.
  8. Заповніть кошик фруктами.

Роза з буряка

  1. Для початку створюємо з буряка форму, що нагадує абажур.
  2. Потім починаємо вирізувати пелюстки від основи буряка.
  3. Формуємо першу пелюсток.
  4. Робимо надріз у нижній половині листа і вирізаємо невеликий шматочок у формі клина. Це дозволить квітці розкритися і окремі пелюстки будуть відокремлюватися одна від одної.
  5. Отже, вирізаємо перший круговий ряд.
  6. Продовжуємо різьблення по спіралі до центру конуса.
  7. Принцип роботи – вирізаємо лист, під ним клин і т.д. Отже, гарна троянда готова.









Карвінг є захоплюючим заняттям для новачків та майстрів. Як приємно вирізати з овочів та фруктів гарні квіти своїми руками!


Фото карвінгу з фруктів та овочів