Інструменти карвінгу
Без професійних інструментів неможливо вирізати складні композиції кольорів, портрети, написи із фруктів та овочів. І навіть майстру-початківцю потрібен набір ножів для карвінгу.
У тайському різьбленні для кожної операції призначений певний інструмент:
- Універсальним ножем чистять плоди;
- Серповидний ніж призначений для роботи з великими овочами та фруктами;
- Тайським ножем вирізають дрібні візерунки;
- Овальним ножем роблять візерунки округлої форми;
- Карбовочним V-подібним ножем вирізають листя та пелюстки;
- Ніжниці призначені для роботи на плоских поверхнях;
- Закругленою ложкою-нуазеткою виймають м’якоть;
- Ніж для каннелювання з отвором використовується для нарізування борозенок.
Дослідні майстри різьблення зазвичай користуються й іншими додатковими інструментами. Маючи всі потрібні інструменти, можна приступати до творчості. Розглянемо виконання простих виробів з овочів для майстрів-початківців покроково.