Пряжа та спиці
Сучасна шкарпеткова пряжа складається з 70-75% вовни та 25-30% поліаміду. Натуральне волокно потрібне для тепла. А синтетика надає шкарпеткам міцність і носити їх можна буде жодного сезону.
Товщина пряжі залежить від кількості скручених ниток. Виділяють такі види:
- 4-ехнітна – класична, метраж 420 метрів на 100 гр;
- 6-нитну — 280 метрів на 100 гр;
- 8-нитну – 215 метрів на 100 гр.
Чим товщі пряжа, тим об’ємніші шкарпетки вийдуть.
В’язати шкарпетки можна на двох видах спиць – панчішних та кругових. Для в’язання на кругових спицях найчастіше застосовується спосіб меджик-луп.
Вибір розміру спиць залежить від товщини пряжі. Для класичної використовують спиці завтовшки 2-2,5 мм. Для товстої нитки підійде – 3-3,5 мм. У будь-якому випадку краще перед початком роботи зв’язати зразок декількома розмірами та визначити яка щільність найбільше подобається.